Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koření v SAE

8. 3. 2017

Nad rozmanitostí koření užasnete na některém ze spice souq. Vůně kardamonu, kmínu, zázvoru, hřebíčku, drceného pepře, muškátu, šafránu a mnoha dalších se line uličkami tržiště. Kořenářská tradice sahá do dávných dob krále Šalamouna a koření, které spolu s drahokamy a drahými poklady putovalo karavanami, bylo považováno za veliké bohatství.

V používání koření jsou místní kuchaři opravdoví mistři a při dochucování jídel dosahují vynikajících chutí. Vonné koření a bylinky se používají při přípravě ryb a masa, nebo při pečení různých druhů sladkého a slaného pečiva. Do pečiva se v SAE přidává také šťáva z květů pomerančovníku nebo olej z hořkých mandlí. Saláty a zelenina získají díky koření výbornou chuť. Např. oblíbené pyré z artyčoků se ochucuje muškátem a šafránem, květák zase česnekem a sezamovou pastou, salát z mořských plodů získá na chuti díky vyváženému poměru čerstvého zázvoru, pepře a citrónové kury. Při přípravě masa se dosahuje pikantní chuti přidáním šafránu, koriandru, nebo česneku, který se někdy pro větší aromatičnost nahrazuje mošusem a ambrou.