Baba Ganoush
8. 3. 2017
Populární pokrm z rozmačkaného lilku v kombinaci s různým kořením. Obvykle se lilek peče nebo griluje nad otevřeným ohněm tak, aby dužina změkla a měla jemné kouřové aroma.
Přísady
- 1 velký lilek
- česnekový prášek nebo čerstvý česnek
- sůl
- pepř nebo pikantní omáčka
- čerstvá citronová šťáva (podle chuti)
- 1 lžíce majonézy
- 1 nasekaný pórek (volitelné)
Příprava
Lilek dobře omyjte. Propíchněte jej na několika místech vidličkou a pečte při teplotě 205 ° C v troubě dokud lilek nezměkne. Nechte vychladnout. Vydlabejte veškerou dužinu a slupku vyhoďte. Přidejte zbývající přísady a dobře promíchejte. Okořeňte podle chuti. Nechejte vychladnout a podávejte.
Baba Ganoush se podává jako dip s pita chlebem, někdy se přidává jako příloha jiných pokrmů. Je charakteristický svojí zemitou světle hnědou barvou