Jdi na obsah Jdi na menu
 


Baba Ganoush

8. 3. 2017

Populární pokrm z rozmačkaného lilku v kombinaci s různým kořením. Obvykle se lilek peče nebo griluje nad otevřeným ohněm tak, aby dužina změkla a měla jemné kouřové aroma.

Přísady

  • 1 velký lilek
  • česnekový prášek nebo čerstvý česnek
  • sůl
  • pepř nebo pikantní omáčka
  • čerstvá citronová šťáva (podle chuti)
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 nasekaný pórek (volitelné)

Příprava

Lilek dobře omyjte. Propíchněte jej na několika místech vidličkou a pečte při teplotě 205 ° C v troubě dokud lilek nezměkne. Nechte vychladnout. Vydlabejte veškerou dužinu a slupku vyhoďte. Přidejte zbývající přísady a dobře promíchejte. Okořeňte podle chuti. Nechejte vychladnout a podávejte.

Baba Ganoush se podává jako dip s pita chlebem, někdy se přidává jako příloha jiných pokrmů. Je charakteristický svojí zemitou světle hnědou barvou