Jdi na obsah Jdi na menu
 


Falafel

 

Felafel nebo Fala-Fil, je velmi populární občerstvení na Blízkém a Středním východě. Falafel je obecně směs cizrny a sezamových semínek tvarované do kuliček a potom usmažené. Můžete se setkat s různými regionálními rozdíly. Pouliční prodavači typicky plní pita chléb falafelem s nakrájeným salátem, rajčaty a omáčkou tahiňa.

Přísady

  • 250 g cizrny
  • 1 cibule, velmi jemně nasekaná
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 1 plátek bílého chleba, namočený v malém množství vody
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce jemně nasekané petrželky
  • sůl podle chuti
  • olej na smažení

Příprava

Cizrnu namočte přes noc. Před vařením doplňte dostatečné množství vody a vařte po dobu nejméně 1 hodiny do měkka. Rozmačkejte cizrnu na hrubší hmota. Přidejte chleba do cizrny spolu s ostatními přísadami. Míchejte po dobu i několika minut.

Nechte směs půl hodiny odstát a poté vytvarujte dlaněmi do tvaru kuliček (navlhčete si ruce pro jednodušší tvarování). Zahřejeme olej (ne méně než 2,5 cm) na pánvi asi na 180 ° C (360 ° F) a smažíme cca 3 minuty několik kuliček najednou až získají příjemně zlatavou barvu. Scedíme a podáváme horké s plátky citronu a dresinkem.