Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koussa Mahshi

8. 3. 2017

Na západě známé jako plněné cuketa, je pokrm, který má nespočet variací v Africe, Asii a Evropě. V zásadě se ale jedná o plněnou cuketu.

Přísady

  • 8 přibližně 12 cm dlouhých bílých cuket, dobře omyjte
  • 100 g mletého jehněčího
  • 50 g (1/4 šálku) dlouhozrnné rýže
  • 1/2 jemně nasekaného rajčate
  • 10 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky vody
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mleté ​​skořice
  • 70 g (1/4 šálku) rajského protlaku
  • 1/2 lžičky soli
  • libanonský chléb jako přílohu
  • bílý jogurt jako přílohu

Příprava

Nakrájejte cuketu zešikma na silnější plátky. Nakrájené plátky omyjte v osolené vodě. Použijte malý ostrý nůž a odstraňte dužinu cuket (nevyhazujte). Potom promíchejte dužinu s mletou rýží, nasekaným rajčetem, máslem, vodou, novým kořením a skořici ve velké míse. Dochuťte solí a pepřem. Naplňte každou cuketu asi ze 3 čtvrtin směsí dužiny a přísad.

Umístěte cuketu ve velkém hrnci a zalejte studenou vodou. Přidejte rajský protlak a sůl. Přiveďte k varu při vysoké teplotě. Poté stáhněte teplotu na nízkou úrovneň a vařte po dobu 1 hodiny do změknutí cukety. Před servírováním cuketu na talíři podlijte vývarem. Podáváme s chlebem a jogurtem.