Jdi na obsah Jdi na menu
 


Shawarma

8. 3. 2017

Shawarma je nejtradičnější a současně jedno z nejlevnějších jídel v emirátu. Je to opečené maso, které bylo připraveno na rotačním grilu. Po opečení nakrájíme na tenké nudličky a vložíme je do pita chleba se zeleninou a dresinkem. Existují také exotické perské a libanonské varianty.

Přísady

  • 1/4 kg jehněčího masa nakrájíme na proužky
  • 1/4 kg kuřecího prsa nakrájíme na proužky
  • 1/2 lžičky mletého ​​kardamomu
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/2 lžičky mletého nebo strouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého černého pepř
  • 1/2 lžičky mletého ​​kajenský pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 stroužky drceného česneku
  • 1/2 cibule mleté
  • 1 bobkový list
  • 1/2 šálku citronové šťávy
  • 1/2 šálku červeného vinného octa
  • 6 velkých pita chlebů
  • 2 rajčata, nakrájená na kolečka
  • 6 plátků nakládaného lilku (volitelné - můžete nahradit nakládanou okurkou)
  • 3 serrano nebo jalapeno chilli papričky, stonky a semena odstraněny, jemně nasekané
  • jogurt a majonézu podle chuti

Příprava

Vložte maso do skleněné mísy. V jiné misce, smíchejte koření, sůl, česnek, cibuli, bobkový list, citrónovou šťávu a ocet, dobře promíchejte a nalijte na maso. Marinujte v lednici po dobu nejméně 4 hodin.

Vyjměte maso z marinády a osušte. Ogrilujte maso na grilu asi 10 minut, nezapomeňte pravidelně otáčet. Vložte ogrilované maso do pita chleba (podélně rozříznutého) přidejte rajčata, nakládanou zeleninu, chilli a lžíci jogurtu nebo majonézu.