Shawarma
8. 3. 2017
Shawarma je nejtradičnější a současně jedno z nejlevnějších jídel v emirátu. Je to opečené maso, které bylo připraveno na rotačním grilu. Po opečení nakrájíme na tenké nudličky a vložíme je do pita chleba se zeleninou a dresinkem. Existují také exotické perské a libanonské varianty.
Přísady
- 1/4 kg jehněčího masa nakrájíme na proužky
- 1/4 kg kuřecího prsa nakrájíme na proužky
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého nebo strouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého černého pepř
- 1/2 lžičky mletého kajenský pepře
- 1/2 lžičky soli
- 3 stroužky drceného česneku
- 1/2 cibule mleté
- 1 bobkový list
- 1/2 šálku citronové šťávy
- 1/2 šálku červeného vinného octa
- 6 velkých pita chlebů
- 2 rajčata, nakrájená na kolečka
- 6 plátků nakládaného lilku (volitelné - můžete nahradit nakládanou okurkou)
- 3 serrano nebo jalapeno chilli papričky, stonky a semena odstraněny, jemně nasekané
- jogurt a majonézu podle chuti
Příprava
Vložte maso do skleněné mísy. V jiné misce, smíchejte koření, sůl, česnek, cibuli, bobkový list, citrónovou šťávu a ocet, dobře promíchejte a nalijte na maso. Marinujte v lednici po dobu nejméně 4 hodin.
Vyjměte maso z marinády a osušte. Ogrilujte maso na grilu asi 10 minut, nezapomeňte pravidelně otáčet. Vložte ogrilované maso do pita chleba (podélně rozříznutého) přidejte rajčata, nakládanou zeleninu, chilli a lžíci jogurtu nebo majonézu.