Jdi na obsah Jdi na menu
 


Umm Ali

8. 3. 2017

Překládá se jako Aliho máma - je to lahodný dezert z Egypta, je ale populární v celém arabském světě.Jedná se o druh pudinku plněného sladkým pečivem podávané často s malým kopečkem vanilkové zmrzliny, nebo šlehačkou.

Přísady

  • 1  listové těsto
  • 1/2 šálku nasekaných pistácií
  • 1/2 šálku nakrájených a opečených mandlí
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1l  smetany ke šlehání
  • 3 šálky studeného mléka
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce cukru
  • špetka skořice
  • růžová voda (volitelné - dodá jemné aroma růží)

Příprava

Předehřejte troubu na 205 °C. Položte rozválené listové těsto rovnoměrně na zapékací mísu. Pečte asi 15 minut nebo dokud listové těsto nezíská jemně zlatavou barvu. Upečené a vychadlé těsto rozlámeme na malé kousky.

Smíchejte mandle a pistácie s citronovou šťávou. Tuto směs smícháme s rozlámanými kousky lisového těsta (nechte si malé množství mandlí a pistácií na ozdobu). V hrnci smíchejte smetanu, mléko, kukuřičný škrob, cukr a skořici. Poté míchejte na mírném ohni, dokud se směs nespojí a nezhoustne. Nechte vychladnout.

Touto směsí přelijeme natrhané listové těsto s ořechy a ozdobíme zbylými ingrediencemi (pokud chcete, můžete Umm Ali zakapat trochou růžové vody) a vložíme do trouby. V troubě při 175°C pečeme cca 15 min. do zlatova.

Podávejte horké.

umm-ali.jpg